De populäraste häst- och hundraserna

Det är många som gärna vill ha husdjur, och många drömmer även om en egen häst eller en egen hund. Eller varför inte både och? I den här texten kommer några av de populäraste häst- och hundraserna att presenteras.

Norsk fjordhäst är en populär hästras för den ryttare som tycker om att rida i skogen och kanske ta sig något pass på ridbanan ibland. Det är en ganska liten ras, som oftast inte växer över ponnymåttet, men den är väldigt stark och kan utan problem ridas av vuxna. Det är en perfekt häst att dela på för föräldrar och barn. De kan ofta vara ganska envisa, och är kanske därför ingen häst för den lite ängsliga ryttaren. Detta varierar naturligtvis mellan olika individer.

En person som fastnar för en fjordhäst kanske också vill ha en hund som trivs i skogen och som gärna följer med på ridturen. En sådan ras kan vara en Golden retriever eller en labrador. Dessa hundar är mycket vänliga och glada, och väldigt uppskattade familjehundar.

Fjordingen och labradoren följer gärna med dig på långritter med fika och kanske till och med övernattning. Vid övernattning kan man ta med sig ett Bastutält och njuta av värmen efter en lång dag av ridning och promenader. Om det är svårt att få med sig allt på hästryggen finns det såklart inget som hindrar att tältet har satts upp i förväg.

Svenskt halvblod är en annan populär hästras. Det är en ras som ofta används till tävling i både hoppning och dressyr. De kan ofta bli ganska stora, och beroende på den individuella hästens temperament kräver de lite olika mycket av sin ryttare. Det är en ras som togs fram för att kunna vara en bra krigshäst i den svenska armén, och den är avlad för att vara snabb och rörlig. Om man är intresserad av att tävla är det svenska varmblodet en ras att rekommendera.

Om man är intresserad av att tävla med sin häst är man kanske också intresserad av att tävla med sin hund. En populär tävlingsgren för hundar är agility. En jack-russel terrier är en fantastisk hund att tävla i agility med. Det är en ras som togs fram som en brittisk jakthund, främst för grytjakt. Den har fortfarande kvar sin jaktinstinkt och har mycket energi. Det är en ganska liten hund, mankhöjden är bara cirka 25-30 centimeter. På grund av att hunden har mycket energi passar den mycket bra till olika tävlingsgrenar såsom agility eller spår och eftersök. Det är en mycket social, aktiv och framåt hund som man kan ha mycket roligt tillsammans med.