Hundkapplöpning

De allra flesta hundar tycker om att springa av sig då och då, men det finns vissa raser som har utvecklats särskilt för att springa – och springa snabbt. Det handlar om vinthundar, där den kanske mest kända rasen är greyhound.

Självklart var människor inte sena med att komma på ett sätt att tävla med dessa snabba hundar – hundkapplöpning har antagligen funnit sedan 100-talet e.Kr. i olika former. Det var dock inte förrän på 1800-talet som hundkapplöpningen blev en mer organiserad sport, och ökade i popularitet. Det var i England som denna utveckling började, där man lät hundarna springa efter en levande hare. Detta triggar igång hundarnas jaktinstinkter, vilket gör att springer så snabbt de kan runt banan – vilket naturligtvis är avsikten.

Idag använder man en attrapp istället för en levande hare, men hundarna springer lika snabbt efter denna. I de flesta länder i världen utövas hundkapplöpning på amatörnivå, och det är sällskapshundar som tävlar. I England, hundkapplöpningens ursprungsland, liksom i andra länder med anknytning till England som USA, Irland och Australien, förekommer dock professionella tävlingar och där tas sporten på stort allvar. Man kan till exempel betta på hundkapplöpning på samma sätt som på trav för hästar. Tidigare fanns det även tre olika spelformer för greyhound racing i Sverige: GR 6, GR 3 och GR Special. Precis som inom trav gällde det att förutse vinnarna i loppen för att vinna. Svenska spel har dock slutat med denna verksamhet, eftersom den inte var lönsam. Om du själv tycker om att betta på sport, oavsett om det handlar om hästar, hundar eller människor, ska du gå in på Bonuskod-kampanjkod.se, där du bland annat hittar en Bethard-bonuskod. Då kan du betta med ännu bättre förutsättningar, vare sig du vinner eller förlorar.

I Sverige är det framförallt tre olika distanser som förekommer inom hundkapplöpning: 320 meter, 550 meter och 780 meter. Dessutom tävlar hundarna i något som kallas supersprint, som är mellan 90–100 meter. En greyhound på elitnivå kan komma upp i hastigheter på 85 km/h, så det går med andra ord undan på dessa lopp, oavsett distansen. Det finns tolv olika banor för greyound racing i Sverige, som ligger i Borås, Landskrona, Skellefteå, Österåker, Älvsbyn, Sundsvall, Järbo, Västerås, Örebro, Alingsås och Simrishamn.