Är du hästmänniska eller hundmänniska?

Ofta ställer man sig frågan om man är hund- eller kattmänniska, men det går även att fråga sig om man föredrar hundar eller hästar. Dock är storleksskillnaden på de två ganska uppenbar, såvida man inte jämför med en Grand Danois och en islandshäst, förstås. Så hur kan man då definiera de två olika begreppen, om man kan kalla dem så?

Hundmänniskornas kännetecken

En typisk hundmänniska älskar att hundens trohet och lojalitet alltid är närvarande. Till skillnad från t.ex kattmänniskor som fascineras över kattens oberoende beteende, så föredrar hundfolk ett husdjur som lyder och som följer dem hack i häl. En hund är också lättare att göra saker med och lära upp, och blir således som en trogen kamrat som aldrig viker från ens sida – inte ens när ägaren klipper gräset med en ATV klippare och ljudet får hunden att helst vilja fly sin kos, fortare än kvickt.

Man har samtidigt sammanställt studier som visar hundmänniskans egen personlighet. Hundägare är ofta mer utåtriktade och uppskattar det sociala. De delar gärna tankar och åsikter med folk och de är ofta lite mer realistiska. En hundmänniska är heller inte introvert, utan tycker om att umgås i grupper. Man kan således definiera en hundmänniska som en hund i allmänhet. Sådan herre, sådan hund!

Hästmänniskors kännetecken

För en gångs skull är det inte hundmänniskans motsats (kattmänniskan) vi ska analysera, utan hästfolkets egenskaper. Att ha häst är inte alltid en lätt match och det är definitivt inte billigt. Men har man väl bestämt sig för att skaffa häst, så tyder det ganska mycket på att man är en hängiven själ som sätter hästen i första rummet, eller kanske vi skulle säga spiltan.

Att ha häst kräver enorm disciplin och tålamod samt en rejäl dos med tid, och detta är hästmänniskan villig att ge och offra för annat. Hästmänniskan är envis, har fasta rutiner och är väldigt modig, om man får tro på ryktet. De är “duktiga”, flitiga och ger sällan upp. Därför hör du sällan en hästmänniska gnälla om småsaker. Dock kan de ibland vara lite ensamvargar som hellre pysslar med hästen än träffar kompisar. Att vara med hästen blir som att få en ny kamrat som också gärna blir den individ som står hästmänniskan närmast. Hästmänniskor är naturälskande folk, mer än hundmänniskor. Inte sällan äger de också ett annat husdjur, som exempelvis en katt.

Känner du igen dig någonstans, eller känns detta mycket avlägset för dig? Då kanske du inte är vare sig det ena eller det andra.