Ställ ut din hund

Att ställa ut sin hund är ett vanligt intresse och tvärtemot vad många tror så kan man även ställa ut blandrashundar. När man ställer ut blandrashundar är det dock andra regler som gäller och detta sker främst i informella tävlingar. Dock är det inte alla som vill ställa ut sina djur för att vinna priser utan många gör det för att det är roligt och socialt. Hunden får chansen att träffa andra hundar medan ägaren får träffa hundägare. Det är fantastisk aktivering och det är mycket bra att ställa ut sina hundar av många anledningar.

Det finns både informella och officiella tävlingar när man vill ställa ut sin hund, man rekommenderas som hundägare att ta del av båda. När du tävlar i informella tävlingar så sparas inte resultatet och därför är detta ett bra sätt att öva med hunden och lära sig hur det går till i olika utställningar. I officiella tävlingar så sparas resultaten i en databas och detta är därför mycket mer seriösa. Då får man även använda sig av resultaten i stamtavla med mera. Många hundar blir mycket stressade under sin första utställning och därför är det klokt att testa på det i en mer avslappnad miljö innan dess att man är med och tävlar i en mer seriös klass.

Det är ofta mycket svårare än man tror att ställa ut sin hund och det finns en hel del saker som man bör förbereda sig på, först och främst så är det viktigt att hunden har träffat många andra hundar och är van vid miljöer med mycket människor. Om din hund ska ställas ut på en officiell utställning måste den vara med i SKK (svenska kennelklubben). Den måste även vara vaccinerad och du behöver ställa ut den i rätt klass. Antingen i rasklass eller i den gruppen som finns för din typ av hund. Det anordnas nästan aldrig officiella tävlingar för blandraser utan då får man hålla sig till de inofficiella tävlingarna,

Agria kan du läsa om saker du bör tänka på när det är dags för dig att ställa ut din hund, ju mer förbered du är och desto mer du har tränat din hund, desto bättre kommer det sannolikt att gå. Det finns tävlingar som är internationella i utställning.