Hundar i stallet

Stallhundar är otroligt vanliga och det finns knappt ett stall i Sverige som inte har en stallhund. Faktum är att var fjärde hästägare har en hund och hundar och hästar går ofta mycket bra ihop. En del vill ha hundar som följer med dem när de är ute och rider eller trappar omkring i stallgången. Detta är ofta mycket lyckliga hundar som är vana att gå lösa och därmed får all den motion som de behöver. Fördelen med att ta med hundarna till stallet är att de slipper vara ensamma så mycket samtidigt som det alltid finns någonting för hunden att göra i stallet. Det är viktigt att hunden lär sig i god tid att hästar är stora och kraftiga djur och därför ska man akta sig för deras hovar.

De flesta hundar som är vana att vara i stallet lär sig detta väldigt snabbt och kan vara lösa, de har helt enkelt lärt sig stallets spelregler och det är därför sällan någon fara. Hundar som är ovana vid att vara med hästar bör däremot hållas kopplade under sina första besök så att de får god tid på sig att vänja sig vid hur det fungerar i ett stall. En liten hund kan nämligen lätt bli trampad på och då hästen väger väldigt mycket kan detta skapa förödande skador på en hund.

När man har en hund i stallet behöver man se till att den är lydig, det är en förutsättning för att den inte ska bli skadad och för att den inte ska skrämma hästarna vilket leder till att andra skador kan uppkomma. När man har hunden i stallet bör man även vara uppmärksam på vart råttgift placeras ut, detta är en vanlig fara för nyfikna hundar och det kan vara förödande för dem att få i sig det.

När det kommer till raser så är blandrashunden den hunden som är absolut vanligast att hitta i stallet, därefter kommer symbolen för stallhund vilket nämligen är en jack russel terrier. Schäfern kommer på tredje plats, tätt följd av labrador. Därefter kommer Border Collien. På tionde plats kommer Chihuahuan som stallhund.

Jack russel terrier är symbolen för en stallhund, men trots det kommer den först på andra plats. Dessa hundar har mycket energi och orkar utan problem hänga med på många ridturer, de är samtidigt mycket intelligenta samt lojala. Det gör att de snabbt lär sig stallets spelregler och även är mer lämpade som stallhundar. De är väldigt orädda av sig i naturen och älskar att springa i skogen, de har en tendens att ty sig till hästarna och då de främst används till jakt av smådjur som rävar, kaniner och andra gnagare kommer de inte börja valla hästarna eller se dem som bytesdjur.