Fysträning för ryttare

Det är inte bara hästen som måste träna för att ett ekipage i ridning ska bli framgångsrikt; även ryttaren måste vara i god fysisk form för at klara av ridningens påfrestningar. En ryttare kan till exempel förbättra sin hållning och sin sits i sadeln genom att träna upp bålstyrkan och magstyrkan ordentligt. Särskilt de sneda magmusklerna är viktiga, eftersom de används för att balansera upp kroppen.

För att få balans är det också viktigt att alla sidor av kroppen är lika vältränade. Om man till exempel är högerhänt är det bra att tänka på att träna vänstersidan lite extra, eftersom det annars finns risk att man tar i mer i tyglarna på högersidan, och orsakar att hästen rider snett.

Något som är minst lika viktigt som träningen är dock återhämtning. Utan återhämtning kommer träningen inte att få den effekt man vill, och det kan dessutom vara rent livsfarligt att sitta på en häst om man inte är fullt vaken och kan fokusera helt. Man ska därför se till att ha en bra säng att sova ut i om nätterna, som ger kroppen det stöd den behöver. Om man inte redan har en kan man till exempel prova en Tempur-kudde, eftersom den ger bättre stöd för nacke och axlar än andra kuddar. Kanske kommer man att märka att man rider bättre när man kan sova bättre.