Kläder för ryttare

Vilka kläder man har när man sitter på en häst har stor betydelse, både av säkerhetsskäl och av bekvämlighetsskäl. Av säkerhetsskäl ska man till exempel tänka på att ha kläder som sitter ganska tajt, och inte fladdrar för mycket. Detta dels för att en fladdrande sjal eller annat löst sittande föremål kan skrämma hästen, dels för att det kan fasta i sadel eller tyglar, vilket kan bli farligt om man skulle falla av hästen. Det är dock självklart viktigt att man också har kläder som är mjuka och följsamma, så att man har full rörlighet när man rider. Det är av den anledningen som jeans inte är ett särskilt bra alternativ som ridkläder.

Den kanske bästa typen av byxor man kan ha när man rider är istället särskilda ridbyxor. Förutom att de har de egenskaper som beskrevs ovan – tajt passform med ändå mjuka och följsamma – har ridbyxorna nämligen dessutom utformats för högsta komfort för ryttaren genom att den inte har några sömmar på insidan av låren eller i grenen. Detta eftersom sådana sömmar annars kan orsaka skavsår. När det gäller överdelen fungerar en tajt t-shirt eller tröja bra, och om man vill leta efter passande ridkläder till bra priser ska man gå in på Outletsverige.se, där det finns ett stort utbud av märkeskläder som passar både i stallet och på jobbet.

Skorna är också en viktig säkerhetsaspekt när man rider. Jodhpurs eller ridstövlar är populära alternativ, och de har det gemensamt att de har en låg klack, som förhindrar att foten glider fram i stigbygeln. Utan klacken är annars risken att man fastnar med foten i stigbygeln om man skulle falla av hästen, vilket kan få otrevliga konsekvenser. Ridskor och ridstövlar är oftast i läder, men det finns även varianter i andra funktionsmaterial, som goretex.