Ha med hunden i stallet

Att ha både hund och häst är ganska vanligt, och för många är drömmen att kunna rida en tur med hästen och låta hunden springa med, lös bredvid hästen under ridturen. Det ser härligt ut och är en underbar upplevelse, men det ligger mycket träning bakom för att det ska fungera. Börja träna redan med den lilla valpen, och glöm inte inkallningen.

Träna hunden på att vara i stallmiljön

För att få en hund som fungerar med hästar gäller att häst och hund introduceras för varandra på ett försiktigt sätt. Hunden får inte skrämma hästen, och den ska inte tillåtas att springa lös och jaga hästen eller hästarna i rasthagen. Hästarna kan bli rädda och skada sig själva och de kan även ge sig på hunden, sparka den eller till och med döda den.

Det är viktigt att tänka på att lösa hundar i stallet kan orsaka olyckor på olika sätt. Hunden kan dessutom kanske få i sig något giftigt som exempelvis råttgift om den springer fritt, så det gäller att du har lite lydnad och koll på din hund om den ska springa lös omkring stallet.

När du håller på med häst och hund är det inte helt obekant att olyckor händer och skador uppstår, inte bara på djuren utan även på dig själv. Det kan ge stress och håravfall, men det kan dessutom ge sår och ärrbildningar. Detta kan faktiskt åtgärdas och problemen kan minskas genom en hårtransplantation. Det går faktiskt även att fylla i ärr med hjälp av en hårtransplantation så att de blir mindre iögonfallande. Att tänka på sitt utseende är inte bara för dem som lever jetsetlivet, utan även för dem som håller på med häst och hund både till vardags och som jobb.

Nyttohundar i stallet

En del hundar gör sig nyttiga i och omkring stallet genom att jaga gnagare. Nu får inte hundar springa efter vilt i Sverige hur som helst, så hur reglerna ska tolkas om råttor och möss i stallmiljö kan diskuteras en annan gång. Vissa raser är mer benägna att jaga gnagare än andra, andra raser vaktar hellre hela stallplanen och gården och avvisar besökare, så valet av hund avgör om du faktiskt kan ha den lös eller inte. Är det ett stall där flera olika personer har tillträde är det bäst att hålla hunden kopplad helt och hållet, för du vet inte om det kommer ännu en besökande hund. Är det däremot din egen gård kommer saken i annat ljus och du vet själv om huruvida det finns andra hundar, olika farliga medel eller annat som kan utgöra en hälsorisk för häst eller hund. På din egen gård bestämmer du ju själv om hunden ska vara lös och hålla efter gnagare och inkräktare.

Hundar kan även utgöra ett bra sällskap för en nervös häst som inte vill lämnas ensam medan de andra hästarna tas ut på ridtur, så en hund i boxen bredvid kan göra susen, om nu hunden är van vid hästen och de har lärt känna varandra.