Har du hundvett i stallet?

Tycker du om hästar så tycker du troligtvisäven om hundar. Att ha med sig sin hund i stallet kan vara väldigt mysigt, men det kan också innebära att hunden blir en säkerhetsrisk. Det är inte helt ovanligt att mötas av hundar när man kommer till ett stall. I många fall är hundarna lösa, men frågan är om detta verkligen är det bästa alternativet.

Det finns flera orsaker till varför du inte bör ha din hund lös när du befinner dig i stallet. För det första så kan hunden få för sig att det är kul att jaga hästarna, vilket kan skada din eller någon annans häst. Hunden i sig kan också råka illa ut. Skulle det bli så att en häst blir rädd så är det stor risk att hunden kommer i vägen och blir sparkad eller trampad på.

Koppel är det säkraste alternativet

När du går med din hund i stan, kanske på ett företagsevent där du får ta del av profilgodis i marknadsföringssyfte så kommer du med största sannolikhet att ha din hund kopplad. Du kommer också att ha den kopplad när du går vid en trafikerad väg, av just säkerhetsskäl. Detsamma bör gälla i stallet. Säkerhetsaspekten bör här alltid sättas i främsta rummet och lösningen på problemet kommer i form av just ett koppel. Det krävs en mycket stor disciplin om du under några omständigheter ska ha din hund lös bland stall och hästar. Din hund måste, omedelbart, kunna lyda varje kommando.

Hundens personlighet är av betydelse

Din hunds personlighet har stor betydelse för huruvida den bör få följa med till stallet eller inte. Du måste således vara säker på vad det är för hund som du egentligen har, innan du tar ett beslut. Din hund behöver vara så pass lydig att du inte kommer behöva säga till den två gånger om vilka regler som gäller. Visst kan du träna din hund till detta, men det tar oftast lång tid och är något som bör påbörjas redan när hunden är mycket liten. Ett av de viktigaste aspekter är att din hund måste ha lärt sig att strunta i hästarna helt och hållet. Den måste alltså kunna nonchalera utan problem.

Ett bra sätt att säkerställa så att alla känner sig trygga i stallet är genom att införa koppeltvång. Ett stall i Gustavsberg utanför Stockholm har även kommit på andra rutiner. Här får mycket väldresserade hundar vistas lösa, men enbart under förmiddagen. När verksamheten är i full gång och det är många människor och hästar som rör sig på plats är det koppel som gäller för allas säkerhet.

Har du problem med lösa hundar i stallet eller vet du med dig att du själv brukar ha din hund lös? Då kan det vara dags att samla alla för att hitta en gemensam lösning.