Kläder för hundägare

De som överväger att bli hundägare tänker sannolikt i första hand på vad hunden kommer att behöva, och inte på vilka kläder och saker de själva kommer att behöva för att vara utrustade inför sitt nya liv med en hund. Visserligen har hundägare till största delen samma klädbehov som alla andra, men det finns vissa plagg som är betydligt viktigare i en hundägares garderob än i andras (där de kanske inte ens finns).

Ett tydligt sådant exempel är en regnjacka, som ju är något som få vuxna människor faktiskt äger – normen är istället att använda sig av ett paraply när det regnar ute. Som hundägare på promenad med sin fyrfota vän är dock ett paraply mer ett hinder än en hjälp, eftersom det betyder att man måste ge upp en hand till att hålla i paraplyskaftet. Den handen behöver en hundägare bland annat för att hålla i hundens koppel och för att plocka upp efter hunden. Om man däremot har en bra regnjacka med en ordentlig luva kan man både hålla sig torr och hålla händerna fria om man måste gå ut när det regnar (vilket man som hundägare måste göra ofta).

Hur bra regnjacka man än har går det dock inte att undvika att ens kläder blir blöta ibland som hundägare – om inte annat kan det ske när man har kommit in från regnet, och hunden bestämmer sig för att skaka av sig allt vatten i hallen. Något annat som är oumbärligt för hundägare är därför ett torkskåp, som Nimo torkskåp Eco Dryer, som man bland annat kan köpa på Buildor.se. Med ett torkskåp behöver man aldrig oroa sig för att jackan eller skorna inte hinner torka mellan en promenad och nästa.

Just skorna är något som också det är mycket viktigt för hundägare, och de flesta hundägare har sannolikt ett par rejäla vandrarkängor ståendes nära dörren, eftersom de funkar i de flesta väder och terränger. En ”accessoar” som är bra att ha till skorna är broddar, det vill säga halkskydd med dobbar som man kan spänna fast under skorna på snöiga eller isiga dagar, när det är risk för att man halkar på hundpromenaden. Detta är särskilt viktigt om man har en stor hund, som dessutom tenderar att dra i kopplet – då är fotfäste det viktigaste en hundägare kan ha.

I övrigt är det självklart bra att ha kläder som är tåliga, då man som hundägare alltid riskerar att hunden hoppar på kläderna och river dem med klorna. Om man dessutom sysslar med en hundsport av något slag kommer man sannolikt att stå på knä på marken en hel del, för att komma ner på hundens nivå, vilket självklart sliter mycket på kläderna i längden. Av samma anledning (att man står på knä mycket) krävs kläder som tillåter full rörlighet. Det gäller oavsett om man sysslar med en hundsport eller inte, även om det så klart ställer särskilda krav på kläderna om man ägnar sig åt en sport som agility, som kräver att man springer och gestikulerar stort.

Slutligen behöver varje hundägare (i alla fall i Sverige) en pannlampa. En hund behöver ju rastas tre eller fyra gånger om dagen, och den sista lite längre promenaden bör ges klockan 18 som tidigast. Under de mörkaste vintermånaderna är det redan becksvart vid det laget, och om man bor utanför stan eller i andra områden med begränsad gatubelysning är en pannlampa därför ett måste. Det gör att man får god sikt, samtidigt som man alltså kan hålla händerna fria.