Vad bör hästar äta?

Hästar är stora djur som kräver mycket föda för att kunna hålla sina energinivåer uppe. Som hästägare är det därför viktigt att man är påläst om hästens näringsbehov, det vill säga hur mycket mat den behöver och av vilket slag.

Grunden i hästens föda är hö och gräs, och detta bör hästen ha tillgång till i princip dygnet runt, antingen i form av hö som läggs fram åt dem eller i form av bete om de går utomhus i en hage. Endast betet är dock inte tillräckligt för att hästen ska få i sig all energi den behöver, särskilt inte om det är en aktiv häst som rids varje dag, och därför måste man också komplettera höet eller gräset med så kallat kraftfoder. Detta kan till exempel bestå av havre, betfor eller pellets, och innehåller ofta olika typer av tillskott, som vitaminer och mineraler. Innehållet i kraftfodret kan utformas specifikt efter hästens behov och träningsnivå. Man bör dock inte prova sig fram på egen hand, utan konsultera med en kunnig expert, eftersom en häst kan ta skada av att få i sig för mycket olika kosttillskott.

Eftersom hästens kost är relativt saltfattig, måste man också tillföra salt på något annat sätt. En bra lösning är att sätta en saltsten i hästens hage och box; då kan hästen själv förse sig med salt när den känner av att den behöver det.

Ibland vill man självklart ge sin häst en liten extra bonus också, till exempel om den har varit extra duktig efter en ridlektion eller tävling. Den typ av godbitar för hästar som ofta visas upp i tecknade serier är sockerbitar, men socker är lika dåligt för hästar som det är för människor, så det bör man undvika. Istället kan man ge sin häst en annan klassiker: en morot. Om du skulle vilja odla dina egna morötter att ge din häst ska du gå in på Byggmax.se. Där kan du nämligen köpa ett växthus, vilket gör det betydligt lättare att odla stora och goda morötter till både dig själv och din häst.

Slutligen får man inte glömma hästens vatten, då hästar liksom människor är beroende av vatten för att överleva: deras kroppar består av mellan 60 och 70 procent vatten, och de klarar sig bara i två dagar utan vatten innan vattenbristen kan ha dödlig utgång. För att hålla vattennivån i balans bör en häst dricka så mycket som 45 liter vatten om dagen, varför man alltid måste se till att hästen har tillgång till färskt vatten.