Hoppning

När man tänker p å hästsport är ofta hoppning den gren man först tänker på. I hästhoppning ska hästen och ryttaren tillsammans ta sig igenom en bana med olika hinder så fort som möjligt, med så få fel som möjligt. Sverige har många bra hoppryttare som gått mycket långt på tävlingsbanorna världen över. När det handlar om att tävla i hästhoppning kan detta ske på flera olika nivåer. Det finns vissa klubbtävlingar på ridskolorna där hinderhöjden bara är omkring 20 cm. Det finns också stora tävlingar där hindren är komplicerat byggda, svårt placerade och mycket höga. Dessa banor är en utmaning även för mycket vana ryttare och vältränade hästar. Det krävs mycket träning och bra dagsform för att ett ekipage ska klara sådan bana felfritt. Inom grenen hästhoppning finns det också möjlighet att tävla i höjdhopp för hästar. Denna gren är dock inte lika vanlig längre, utan var vanligast under den tid militären hade hästar.

Hur kan en hoppbana se ut?

När man ser på världens största bana för hästhoppning var hindren högre än hästarna i mankhöjd. En typ som är vanlig är så kallade rättuppstående som liknar ett staket bestående av bommar. På banan finns även skrämmande oxrar som är ett både brett och högt hinder som hästen ska hoppa över. Denna typ av hinder står ofta direkt efter rättuppstående och blir klurigt för hästen att hoppa då den måste samla tillräckligt med kraft på en kort yta för att orka komma över hindret. En annan hindertyp som kan finnas på banan är vattengraven. Det är en grund grop i marken som är fylld med vatten, om det gäller en utomhusbana, och en presenningliknande blå matta om det är en inomhustävling. Vattenhindret är i regel det längsta hindret på banan. Hindret är svårhoppat eftersom det kräver att hästen har tillräckligt med fart. Hindret är lågt vilket gör det svårt för hästen att se var hindret börjar och det kan ibland bli så att hästen missbedömer avståndet och trampar i vattnet när den landar.

Att bygga egna hästhinder

Om man vill bygga egna hästhinder är det inte speciellt svårt. Man behöver för det första trävirke. Detta kan man köpa till exempel hos Skånska byggvaror eller på någon annan byggaffär i närheten. Det handlar sedan om att man måste bygga hinderstöd och bommar för att kunna få ihop hinder. När hindret är klart kan man måla det i olika färger och det är bra om man har bommar i olika färger så hästen vänjer sig vid detta inför entrén på tävlingsbanorna. Man kan med fördel bygga flera hinder så man kan sätta ihop en bana eller bygga olika hinderkombinationer när man tränar då detta ger hästen mer allsidig träning. Hinderbommarna kan också placeras på marken eller på mindre pallar, sk. cavalletti, i olika höjd så hästen får träna på att lyfta på hovarna ordentligt i de olika gångarterna. En extra bom kan också placeras framför ett vanligt hinder för att visa hästen var den ska hoppa av innan hindret för att komma över det ordentligt.